רקע משפטי: לשון הרע
חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965 (להלן: "חוק איסור לשון הרע" או "החוק") קובע בסעיף 7 שפרסום לשון הרע הוא עוולה שניתן להגישה עליה תביעה אזרחית. אפוא העוולה מורכבת משני יסודות: היסוד הראשון הוא יסוד לשון הרע, שסעיף 1 לחוק מגדיר בצורה רחבה בתור כל דבר שעלול להביא לפגיעה בשמו הטוב של אדם או במשלח ידו. היסוד השני הוא פרסום שסעיף 2 לחוק מגדיר בתור הפצה בכל דרך אפשרית, אולם כזו שחייבת להגיע לפחות לאדם אחד נוסף חוץ מהנפגע כאשר הפרסום הוא בעל פה; ולהיות עם פוטנציאל הגעה לפחות לאדם אחד נוסף חוץ מהנפגע כאשר הפרסום הוא בכתב.
הצטברות שני היסודות הללו יחדיו יוצרת את קיומה של עוולת לשון הרע, אך לא בזאת העניין מסתיים. עדיין ישנן הגנות שהנתבע יכול לטעון להגנתו כדי שלא תתקבל התביעה על לשון הרע. כך, למשל, הוא יכול להשתמש בהגנת "אמת דיברתי" או "אמת הפרסום" לפי סעיף 14, שהתנאים לקיומה הם שתוכנו של הפרסום אמת ושיש בו עניין ציבורי.
לשון הרע בפייסבוק
כאמור, רשת הפייסבוק היא אחת הפלטפורמות הבולטות בהן מבוצעות עוולות פרסום לשון הרע , ועל כן כדאי לשים לב לביצוען כדי לדעת מתי קמה זכות לתבוע על הוצאת דיבה. פרסום לשון הרע בפייסבוק יכול להתבטא בכמה אופנים.
דרך אחת היא באמצעות אזכור שלכם בפוסט או בתגובה בצורה שמכפישה אתכם, באופן שיכול לקרות במקומות שונים ובצורות שונות – בקיר האישי של המפרסם, בקבוצה ציבורית, בתגובה לפוסט של פרופיל אחר, ועוד; דרך שנייה היא באמצעות מלל, תמונה או סרטון המבזים אתכם, לועגים לכם או מציגים אתכם בצורה מגוחכת; דרך שלישית היא שיתוף של פוסט המוציא עליכם דיבה, שנכתב על ידי אדם אחר. כן, ניתן לתבוע דיבה לא רק את מי שהפיץ את הפוסט הפוגעני ראשון אלא גם את מי ששיתף אותו, במובחן ממי שעשה לו לייק (פעולה שאיננה נחשבת להוצאת דיבה). הלכה נקבעה בעניין זה ברע"א 1239/19 שאול נ' חברת ניידלי תקשורת בע"מ.
חשוב לציין כי לא כל התבטאות שהעליבה אתכם היא עוולת לשון הרע. שכן, אפילו אם לדעתכם מישהו ביזה אתכם בפוסט שכתב או פגע בכם בדרך אחרת, בית המשפט לא בודק האם אתם סובייקטיבית מרגישים שנפגעתם, אלא האם אדם סביר היה משנה את דעתו עליכם בעקבות הפרסום הפוגעני.
מה לעשות אם הוציאו עליי לשון הרע בפייסבוק?
אם גיליתם שהוציאו את דיבתכם רעה בפייסבוק – או אם אתם אפילו לא בטוחים אך חושבים שזה יתכן – הצעד הראשון שעליכם לעשות הוא לתעד את הוצאת הדיבה באמצעות צילום מסך. הרי היה ויתברר שאכן נפגעתם מפרסום לשון הרע, אתם תרצו דרך להוכיח זאת; ויש סיכוי לא מבוטל שהמפרסם ימחק את מה שפרסם לאחר זמן מה.
לאחר מכן, עליכם לפנות לעורך דין שמתמחה בלשון הרע ולהתייעץ איתו בדבר תוכנית הפעולה הנכונה. עורך הדין ידע להגיד לכם האם באמת מדובר בפרסום לשון הרע; האם אין הגנות העומדות לרשות המפרסם שקיומן מטיל ספק בכדאיות התביעה; וכיצד נכון לנהל אותה. גם אם אתם מרגישים שהצדק אתכם, המסגרת המשפטית לתביעות לשון הרע היא מורכבת ודורשת ידע וניסיון.
מאוד כדאי להיות ערניים לפרסומי לשון הרע כלפיכם. סעיף 7א לחוק איסור לשון הרע מאפשר לכם לקבל פיצוי ללא הוכחת נזק עד סך של 79,419 ₪; וכפליים אותו הסכם כאשר הפרסום נעשה בכוונה לפגוע, היינו פיצוי ללא הוכחת נזק עד סך של 158,838 ₪ (הסכומים מוצמדים למדד של 16 בספטמבר 1998, שנת התיקון לחוק שהוסיף סעיף זה).
ולסיכום, פייסבוק היא זירה מרכזית ל"כיכר השוק החדשה" בה אנשים מבטאים את אשר על ליבם לעיתים תכופות, ועל כן היא גם כר פורה ליצירת עוולות לשון הרע. המשמעות היא שמצד אחד יש להקפיד להתבטא בזהירות (בייחוד כאשר ההתבטאות כוללת התייחסות לאדם אחר), ושמצד שני יש להיות מודעים לזכויותיכם ולהבחין כאשר אלו מופרות. היה והן מופרות, מומלץ לשמור תיעוד של ההפרה ולהתייעץ עם עורך דין לשון הרע באשר לדרך הנכונה, שכן יתכן שאתם זכאים לסכום פיצוי גבוה.
* מאמר זה לא מהווה ייעוץ או הכוונה משפטית. במקרה של שאלות משפטיות, כמו גם לפני נקיטת צעדים משמעותיים מבחינה משפטית, מומלץ לקוראים לפנות לייעוץ משפטי מתאים מעורך דין.